voorbereidingen bergwandelen

Goed voorbereid de bergen in, doe je voorjaarscheck!

De lente hangt in de lucht, het begint al te kriebelen. Ben je al klaar voor je volgende bergwandelingen? Voor je eerste bergtocht van het seizoen is het goed om even wat zaken te controleren, zodat je goed voorbereid op pad gaat. De Oostenrijkse Alpenvereniging ÖAV heeft wat tips.

Check je uitrusting

We gaan er van uit dat je spullen van een goede kwaliteit koopt, maar ook uitrusting van de beste kwaliteit kan slijten. Daarom is het wel zo handig even alles te controleren. Is al je materiaal nog helemaal in orde? Zeker als het gaat om uitrusting die je nodig hebt voor je veiligheid, is het goed om elk jaar even te controleren of de conditie van je spullen nog in orde is. Controleer dus even of je klimgordel, je touwen of je klettersteigset nog in orde zijn. En hoe lang je ze al hebt. Als je spullen van textiel, zoals bijvoorbeeld je klimgordel al tien jaar mee de bergen in gaan, is het verstandig om eens naar een nieuwe op zoek te gaan.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Blijf je liever met twee benen stevig op de grond? Ook dan is het goed om je spullen te controleren. Zijn je bergschoenen nog in orde? Heeft bijvoorbeeld de schoenzool nog voldoende profiel, zijn je veters niet tot op de draad versleten of is er andere schade? En niet onbelangrijk, zijn je schoenen goed ingelopen? Controleer ook meteen je wandelkaarten en –gidsen. Hoe lang heb je die al? Over het algemeen lopen bergen niet weg, maar door een sneeuw- of steenlawine kan een wandelroute wel verlegd of misschien zelfs helemaal verdwenen zijn.

Ben je in conditie?

Heb je de hele winter stil gezeten? Of heb je je juist helemaal klaargestoomd voor het komende bergseizoen. Bedenk je in beide gevallen dat de situatie hier in onze Lage Landen beduidend anders is dan in de bergen. Met een of twee keer in de week een uurtje hardlopen, ben je in prima conditie, maar tijdens een lang stuk bergop (of bergaf) belast je toch andere spiergroepen. Zorg er alvast voor dat ook die spiergroepen alvast een beetje gewend zijn aan de inspanningen die je in de bergen moet leveren door thuis alvast te oefenen. Ook leuk: denk aan je tredzekerheid. Een paar lenigheidsoefeningen misstaan niet!

En ben je de afgelopen winter nou helemaal los gegaan in de klim- en boulderhal? Helemaal goed, maar ook dan geldt hetzelfde: een klimmuur van twintig meter hoog is toch wel even iets anders dan de meeste routes in de bergen, oefenen dus! En om dezelfde reden is het ook wel handig om een keer te zekeren met langere touwen, dan je misschien in de hal gewend bent.

Kennis en vaardigheden

Over zekeren gesproken… Na een lange winter kan het wellicht zo zijn dat je kennis en vaardigheden in de bergen een beetje zijn weggezakt. Kun je nog steeds zonder nadenken met al je spullen omgaan? Herken je al die verschillende wolken nog, zodat je een onweersbui al van verre aan ziet komen? En kun je nog steeds je tocht zonder moeite plannen? Dan is er niks aan de hand, maar anders is dit hét moment om nog eens te kijken naar een leuke cursus om je vaardigheden wat te verbeteren, zodat je het komende seizoen zonder problemen op pad kan gaan.   

Bron:

Alpenverein.at: Saisonstart Tipps 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?