klimmen saksisch zwitserland

‘Saksisch bergbeklimmen’ is immaterieel cultureel erfgoed!

De klimtradities in de Duitse regio Saksisch Zwitserland zijn door de Duitse ministerraad tot immaterieel cultuurerfgoed verklaard. 
De steile rotsen en zandsteenformaties in Duitse ‘Sächsische Schweiz’ staan bekend als een van de meest spectaculaire landschappen van Duitsland. In dat bijzondere landschap is een hele eigen bergsporttraditie ontstaan. Die tradities zijn in Duitsland nu immaterieel erfgoed. 

De grote rotsformaties en steile hellingen in Saksisch Zwitserland oefenen al eeuwenlang een bijzondere aantrekkingskracht uit op mensen. Het beklimmen van de hoge kliffen en zandstenen rotsen vergde bijzondere technieken, die op den duur werden vastgelegd. Dat zou begonnen zijn in de tweede helft van de negentiende eeuw, nadat een groepje jonge klimmers de Falkenstein wist te beklimmen, met behulp van boomstammen en ladders… 

Bakermat van Free Solo

Vanuit hun pionierswerk werd uiteindelijk een set ‘regels’ vastgesteld, die aan het begin van de twintigste eeuw op papier werd vastgelegd en sindsdien nauwelijks meer gewijzigd is. Een van de bekendste regels is dat de klimmers "afzien van kunstmatige hulpmiddelen om de zwaartekracht te overwinnen". Zekeren mag overigens wel, maar dat is aan strikte voorwaarden gebonden en dient alleen om een (dodelijke) val te voorkomen. Mede daarom wordt Saksisch Zwitserland vaak gezien als de bakermat van het vrij klimmen, waar vandaag de dag superster Alex Honnold bekend om is. 

Een van belangrijkste regels is dat de rots waarop geklommen wordt, niet ‘gewijzigd’ mag worden. Oftewel: je moet klimmen op een manier die geen permanente sporen achterlaat in de rotsen. Om diezelfde redenen is bijvoorbeeld het gebruik van magnesiumpoeder ook op vrijwel alle routes verboden. 

Bijzondere gemeenschap

Volgens de Sächsische Bergsteiger Bund, de Saksische klimvereniging die de afgelopen vijf jaar veel tijd en energie heeft gestoken in het aanvragen van de erfgoedstatus, is niet alleen de bijzondere bergsporttraditie van belang. Ook de gemeenschap die door de klimmers gevormd wordt, is net zo belangrijk, meent de vereniging. Juist door die gemeenschap, hebben de tradities waarin respect voor elkaar en de natuur waarin geklommen wordt centraal staan, zo’n grote waarde gekregen. 

Meer weten over klimmen in Saksisch Zwitserland? Hier lees je meer

 

Meer inspiratie

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer