help de bergredders

Bergredder tipt: deel de locatiegegevens van je telefoon

Wandelaars, skiërs en andere bergsporters moeten de locatiegegevens op hun smartphone aanzetten voor vertrek. In geval van nood kan je daarmee veel makkelijker gevonden worden. En dat redt levens, aldus Oostenrijkse bergredders bij de Oostenrijkse omroep ORF.

De locatie-instellingen van smartphones zijn inmiddels meer gevreesd dan geliefd. Door verschillende schandalen is bekend geworden hoe veel informatie over het gedrag van smartphonegebruikers via allerlei apps de wereld in geslingerd wordt. Vaak wordt geadviseerd om zo veel mogelijk te verbergen. Je weet immers nooit wie er mee kijkt. Een Oostenrijkse bergredder heeft dat nu omgedraaid. Hij adviseert bergsporters juist om bijvoorbeeld de GPS, en andere locatie-instellingen van je smartphone zo veel mogelijk aan te zetten en de gegevens via bijvoorbeeld een zoek-en-volg-app te delen met bekenden. Op die manier ben je namelijk makkelijker te vinden in geval van nood.

Noodsignalen niet meer nodig?

De tijd dat we onszelf met allerlei ingewikkelde noodsignalen kenbaar moesten maken aan de zoekende bergredder is voorbij, zou je denken. Toch gaat er vaak nog veel tijd verloren met het zoeken naar in nood geraakte bergsporters, terwijl juist elke seconde telt. Telefoons bieden een uitkomst. De locatiegegevens die je telefoon via zowel GPS, als internet deelt zijn vaak erg nauwkeurig en kunnen door bergredders gebruikt worden om snel op de plaats van een ongeval aan te komen, of om in ieder geval het zoekgebied te verkleinen.

De GPS-gegevens kunnen ook van pas komen als iemand, bijvoorbeeld door een val, zo zwaar gewond is geraakt dat de in nood geraakte bergsporter zelf niet meer in staat is om de hulpdiensten te waarschuwen. Er zijn namelijk veel apps waarmee telefoons ‘gevolgd’ kunnen worden door andere telefoons.

Op tijd gevonden dankzij locatiegegevens

Op die manier zijn volgens de Oostenrijkse bergredders in 2018 en 2019 een aantal grote zoekacties een stuk sneller voltooid dan vroeger. Dankzij de zoek-app op haar telefoon werd in de herfst van 2018 een vermiste bergwandelaar in Pinzgau binnen een paar uur gevonden. Door een ongeluk was de vrouw bewusteloos geraakt, maar dankzij de app konden reddingsdiensten haar nog op tijd bereiken en naar het ziekenhuis brengen, waardoor ze het ongeluk overleefde.

Beperking door privacy-wetgeving

Er zit voor de redders wel een beperking aan het gebruik van de apps. De belangrijkste is de toegang tot de gegevens. Dankzij wetgeving is de privacy van de gebruikers goed beschermd, maar daardoor kunnen de redders niet zomaar bij die gegevens. Dat moet via bekenden van de in nood geraakte bergsporters, die de gegevens via de apps op hun eigen telefoons moeten kunnen én willen delen met de bergredders. En natuurlijk moet ook bij vrienden en familie bekend zijn dat je op pad bent.

Meer weten? Hier lees je het verhaal van de redders op de website van ORF. Hier leggen de bergredders kort uit (in het Duits) hoe je de zoekfuncties op je telefoon aan zet.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?