Project 5 Peaks

Snow Leopard Challenge, “wie het meest kan afzien”

Project 5 Peaks (P5P) is een groot avontuur met als doel om de vijf hoogste bergen van Centraal Azië te beklimmen. Alle vijf zijn ze hoger dan 7.000 meter en dus alleen voor de geoefende alpinist. Wie deze vijf toppen bedwingt, verdient de Snow Leopard Award. We gingen erover in gesprek met Gijs Schuurhuis, één van de expeditieklimmers.

Project 5 Peaks

Even voorstellen: wie zitten er achter deze expedities? Wie zijn jullie?

P5P bestaat uit drie klimmers Allert Bosch, Martin Vorel en Gijs Schuurhuis. Daarnaast zijn er natuurlijk een hele hoop mensen die ons steunen! Allert woont in Rotterdam en bouwt in het dagelijks leven aan windmolenparken. Gijs woont in Den Haag en heeft een eigen bedrijf dat zich richt op de transformatie van oude gebouwen en Martin woont in Praag waar hij ons jaloers maakt dat hij sneller in de Alpen is.   

Project 5 Peaks

Waar staat de Snow Leopard Award voor? Wat betekent de award voor jullie?

In de jaren ‘50/’60 begonnen grote alpinisten de hoogste pieken op aarde te beklimmen. Die beklimmingen werden een zaak van nationale trots en zo waren de Italianen bezig met de K2, Duitsers waren op Nanga Parbat, de Fransen hadden Annapurna en later Makalu. De klimmers uit de Sovjet Unie mochten het land niet uit en zo ontstond er onvrede bij een hele generatie klimmers uit dat land (Freedom Climbers is een prachtig boek dat hier over gaat). Uiteindelijk is hieruit de Snow Leopard Challenge ontstaan, een uitdaging voor de topklimmers uit de Sovjet Unie om de vijf hoogste pieken van hun land te beklimmen. De USSR is natuurlijk allang niet meer, maar de challenge heeft een soort cultstatus verworven onder vooral Oost-Europese klimmers.

Project 5 Peaks

Voor ons staat voorop dat een berg beklimmen nooit een wedstrijd kan zijn. De challenge geeft richting aan onze ambitie om stappen te blijven zetten in het klimmen. Tegelijkertijd is het wel een mooie gedachte om onderdeel te mogen zijn van iets groters en dat willen we dan ook graag uitdragen. We zien dat het expeditieklimmen de laatste jaren iets populairder is geworden in Nederland. Met P5P hopen we mensen te inspireren om hun eigen project op te zetten, om groots te denken en ervoor te gaan!

Project 5 Peaks

In 2016 beklommen jullie Peak Lenin (7.134m) en in 2017 stonden jullie op de top van Khan Tengri (7.010m). Zijn de bergen in Centraal-Azië anders dan de bergen in de Alpen en zo ja, waardoor komt dat?

Klimmen in het hooggebergte is behoorlijk anders. Het wekenlang vertoeven in een basiskamp, geduldig wachten op de juiste dag(en), is een behoorlijk mentaal spel. Op de berg heb je grofweg dezelfde vaardigheden nodig als in de Alpen en hoewel het acclimatiseren erg persoonlijk is, kun je stellen dat in onze ervaring het klimmen tot circa 5.500m vergelijkbaar is. Daarna ga je stapje voor stapje een andere wereld in. De ijle lucht valt dan als een deken over je heen, het beperkt je in al je doen en laten. Uiteindelijk is het in veel opzichten een kwestie van wie meest kan afzien.

Foto Project 5 Peaks

Hoe train je voor beklimmingen op deze hoogte?

Trainen is voorbereiden en er komt erg veel voorbereiding bij een expeditie kijken. Goed voedsel is een belangrijk onderdeel van training, expedities zijn onverbiddelijk voor het lichaam. Na Peak Lenin (2016) hebben we hier grote veranderingen in aangebracht.

Vanaf de eerste expeditie zijn we een trainingsprogramma gaan volgen dat zich richt op veel lage intensiteit trainingen. Bergbeklimmers zijn geen sprinters, ons doel is juist om lange tijd veel output te kunnen leveren.

Vorig jaar hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van hoogtenten. Daarmee kun je ’s nachts in bed het zuurstofgebrek op de berg simuleren. Privé is dat best een shock, maar het scheelt een hele hoop hoofdpijn en je kunt sneller stijgen. Op de laatste expeditie stonden we 12 dagen na vertrek van Schiphol op de top van Khan Tengri (7.010m).          

Project 5 Peaks

Hoe kunnen we jullie volgende expeditie het beste volgen?

In de zomer van 2019 gaan we op expeditie naar Peak korzhenevskaya en Peak Communisma. We blijven stappen zetten en gaan proberen een alternatieve route te klimmen op één van deze toppen. Project 5 Peaks kun je volgen via facebook, instagram, onze website en tijdens de expedities zijn we live via Twitter!

 

Project 5 Peaks wordt ondersteunt door Asolo, Sea to Summit en Mountain Equipment.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Merk: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling