AlpArray

Onderzoek naar het binnenste van de Alpen

Wat gebeurt er diep in de aardkorst onder de Alpen? Dat willen de wetenschappers achter het project AlpArray weten. En daarom willen ze de Alpen letterlijk doorlichten. Met behulp van seismografisch onderzoek proberen meer te weten te komen over hoe de Alpen lang geleden zijn ontstaan en hoe de bergen zich nu bewegen. De eerste inzichten worden al in 2019 verwacht.

Een internationaal project

Het project AlpArray installeert de komende twee jaar meer dan 600 seismografische instrumenten in en rond de Alpen. Ondersteuning voor het Europese project krijgen de wetenschapers vooral van het Zwitserse Nationalfonds (SNF). Vanuit de Zwitserse universiteiten in Luzern en Bern coördineren de projectleiders nu 36 instituten in 11 Europese landen. Het is het grootste seismografische net ter wereld.

De meetstations zijn opgesteld in een kring van 200 kilometer rond de alpen. In Frankrijk, Duitsland, Hungary, Tsjechië, Slowakije, Hungary, Kroatië, Italië en de drie Alpenlanden. Een kaart met de juiste locaties kun je op de website van AlpArray vinden. De seismografen staan in hutten en op almen, sommige vast, andere seismografen staan in tijdelijke opstellingen. Van 2771 meter diepte in de Middellandse zee tot op 3005 meters hoogte in de Alpen.

Hoe wekt AlpArray?

De werkwijze van het project zou je kunnen omschrijven als diep werk en nóg dieper werk. Het doel is om de Lithosfeer (de eerste 100 kilometer van de aardkorst) en de bovenste aardmantel (tot 660 km diepte) beter te begrijpen. Tot deze diepte zijn de resten van aardplaten te vinden, die over elkaar heen schuiven.

De seismografen staan in zeshoeken en meten de signalen van trillingen, als tektonische aardplatten beginnen te bewegen. Het system is vergelijkbar met echografie. Door vergelijken van de uitslag van alle stations, kunnen de wetenschappers trillingen lokaliseren en de gesteldheid van de materialen in de aarde bestemmen.

Vanaf 2019 willen de wetenschappers met AlpArray huidige aardschok-waarschuwingssystemen preciezer maken. Daarmee helpen ze vooral de Alpenlanden. Want met name Italië werd de laatste jaren door zware aardbevingen getroffen.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer