Wolven in de Alpen

Nieuwe roedel wolven in de Wallis, Zwitserland

In de Val d’Anniviers in de Walliser Alpen zijn nachtelijke filmopnamen van vier wolven gemaakt. Daarvan zijn er twee volwassen en twee zijn jonge dieren. Voor de Wallische Dienst voor Jacht, Visserij en Wilde Dieren staat met zekerheid vast dat uitgegaan kan worden van de aanwezigheid van een roedel.

Concurrentie van de mens

Wolven zijn geen nieuwkomers in de Alpen, maar tegenwoordig wel een zeldzame soort. In het Oloceen, zo’n 11.000 jaar geleden, bestreek het leefgebied van de wolf heel Europa. Later zorgde de competitie met de mens voor een gestage inkrimping daarvan. Omdat wolven als plaag werden gezien werden ze actief door mensen bestreden, wat begin 20ste eeuw bijna leidde tot hun uitsterven in Europa. In de Alpen bereikte de wolvenpopulatie tussen 1930 en 1960 een dieptepunt en kwamen ze bijna niet meer voor.

Bescherming

Sinds de jaren ’70 genieten wolven in de Alpen speciale bescherming en zijn ze aangemerkt als ‘strictly protected species’. Het werd strikt verboden op ze te jagen. Daarmee begon de wolf aan een langzame comeback: in 1970 waren er nog maar 100 wolven in de Italiaanse Alpen en in 2003 waren dat er al 300.

Wolven in Zwitserland

Langzaam breidde ook hun leefgebied weer uit. Sinds de jaren ’90 zijn er zo nu en dan individuele wolven waargenomen in de Zwitserse Alpen en in 2012 werd de eerste roedel gezien. Dat het bestaan van een nieuwe roedel nu is vastgesteld is goed voor de wolvenpopulatie. De roedels die zich verspreid hebben over de Alpen moeten met elkaar in contact kunnen blijven om inteelt te voorkomen.

Bron:

SRF, ‘Wolfsrudel im Val d'Anniviers nachgewiesen’

Life Wolf Alps, ‘Wolves in the Alps’

Afbeelding:

12019 via Pixabay Creative Commons

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?