Mount Everest

Nepalese nationale trots leidt tot nieuwe meting Everest

De top van de hoogste berg ter wereld, Mount Everest, ligt in Nepal, maar tot op heden heeft dat land nog nooit zelf gemeten hoe hoog de berg eigenlijk is. Daar komt nu verandering in. Gedreven door nationale trots, geruchten dat de hoogste berg lager zou zijn geworden na de aardbeving van april 2015 en de ‘concurrerende’ metingen van buurlanden China en India, trekt de Nepalese overheid nu 250 miljoen Nepalese roepi’s (ruim 2 miljoen euro) uit voor een nieuw meetproject.

Metingen van de Everest

In 1856 werd de voormalige kolonie Brits-Indië in kaart gebracht en stelde een Britse expeditie voor het eerst vast dat de berg, die door de Westerlingen toen nog ‘piek XV’ genoemd werd, 8840 meter hoog moest zijn. ‘Het dak van de wereld’, zoals haar bijnaam eveneens luidt, is toen door hen ‘Mount Everest’ genoemd, naar de geodeet George Everest, die zich tijdens de Britse expeditie bezighield met de landmetingen. De lokale naam, Chomolungma, was bij de Britten toen nog niet bekend, omdat Tibet en Nepal afgesloten waren voor buitenlanders.

De huidige officiële hoogte van Mount Everest is 8848 meter en werd vastgesteld door een Indiase expeditie in 1955. Sindsdien hebben Chinezen en Amerikanen ook nieuwe metingen gedaan en andere hoogtes vastgesteld, maar die zijn niet door de Nepalese overheid erkend. Op 25 april 2015 vond een grote aardbeving in het gebied plaats, waarna verschillende geruchten ontstonden dat de berg een paar meter lager geworden zou zijn. 

Nationale trots

Het Nepalese team dat de nieuwe metingen zal uitvoeren bestaat uit een groep internationale experts en staat onder leiding van de Nepalese Ganesh Prasad Bhatta. Hij ziet het als een missie in het belang van de nationale trots: ‘Het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat de bevolking zich goed voelt over haar land.’

Nadat een Indiaas team begin 2017 bekend had gemaakt Everest opnieuw te willen meten, meldde het hoofd van het Nepalese Onderzoeksdepartement ook al: ‘Het opnieuw meten van Mount Everest is voor ieder land een kwestie van trots. Het is een kans om hun talenten en onderzoeksmiddelen aan de wereld te laten zien.’ Nepal heeft daartoe besloten die kans zelf te grijpen. De Indiaase onderzoekers mogen wel meewerken aan de nieuwe meting, maar doen dat onder de Nepalese vlag. De nieuwe meetexpeditie als het weer het toelaat in oktober 2018 van start gaan.

Bronnen:

Livemint, ‘The challenges of measuring Mount Everest’ 
CNN, ‘Mount Everest: Scientists to measure height after Nepal earthquake’
Anadolu Agency, ‘Nepalese pride pushes government to measure Everest’

Afbeelding:

Samdesherpa, eigen werk. [Public Domain via Wikimedia Commons]

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden