Lawinecongres in Innsbruck

Innsbruck eventjes het ‘lawine-centrum’ van de wereld

Deze week draait het in Innsbruck om lawines. Gelukkig niet omdat de stad getroffen is, maar omdat deze week in Innsbruck een groot congres over lawines plaatsvindt. Het is het grootste congres over lawines ter wereld.

Duizend wetenschappers van over de hele wereld zijn bijeen om kennis uit te wisselen en meer te leren over lawines, én hoe steden en bergsporters tegen het gevaar van lawines kunnen worden beschermd. En dat is nodig, want het gevaar van lawines groeit.

Verschillende manieren om lawines te voorkomen

Opvallend zijn de verschillende manieren waarop met het gevaar van lawines wordt omgegaan. In Amerika worden lawines veel vaker expres veroorzaakt, zodat een sneeuwmassa min of meer gecontroleerd naar beneden komt. Dat een gebied dan een tijd lang afgesloten is, nemen ze daar op de koop toe. In Europa wordt juist veel meer geïnvesteerd in meer permanente maatregelen die moeten voorkomen dat lawines ongecontroleerd het dal in denderen.

Dat de maatregelen overal ter wereld hard nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Het lawinegevaar is op veel plekken veel groter. Door klimaatveranderingen zijn de weersextremen en temperatuurschommelingen groter. Daardoor vormt het sneeuwdek niet meer een geheel en kan die makkelijker gaan glijden. Het probleem van zulke natschnee- en gleigschneelawinen is dat ze moeilijk te voorspellen zijn, en ook niet preventief veroorzaakt kunnen worden met springstof.  

Effectieve maatregelen

Een van de eerste conclusies lijkt alvast positief te zijn, want hoewel het aantal mensen dat zich ’s winters buiten de pistes begeeft, veel groter is dan een aantal jaar geleden, is het aantal slachtoffers van lawines min of meer gelijk gebleven. De wetenschappers concluderen daarom dat de maatregelen die genomen zijn wel werken.

Schutzwald

Een van die maatregelen die effectief is, is het aanleggen van ‘schutzwald’, oftewel: bossen. Grote hoeveelheden stevige bomen die diep wortelen vormen een effectieve bescherming tegen grote massa’s neerstortende sneeuw. Maar ook dan moet de klimaatverandering geen roet in het eten gooien. In een droge zomer als die van dit jaar, hebben de bossen veel te lijden, wat de effectiviteit van het schutzwald teniet doet.  

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?