Galtür in Tirol, Oostenrijk

ECARF-certificaat voor Galtür

Astma- en hooikoortspatienten opgelet! De gemeente Galtür in Tirol, Oostenrijk wordt dé vakantiebestemming voor mensen met allergieën. In de gemeente wordt hard gewerkt aan infrastructuur die een allergie-vrije vakantie moet geven. En met succes, want Galtür heeft inmiddels het ECARF-certificaat in ontvangst mogen nemen.  

Galtür als ‘luchtcultuuroord’

Al meer dan 20 jaar geleden deed Galtür een eerste stap tot een gemeente voor allergiepatienten. Toen werd Galtür een ‘luchtcultuuroord’. De lucht in Galtür is dus extra schoon, zowel binnen als buiten. Regelmatige tests zorgen ervoor, dat toeristen daarop kunnen vertrouwen. Op de hoogte van 1600 meter zijn sowieso minder pollen in de lucht, maar ook de mensen hier moeten erop letten, niet te veel stof te veroorzaken. 

Een vakantie voor mensen met allergieën

Om het idee van een allergievrij vakantiegebied nog verder te ontwikkelen kwam van studenten uit Landeck, een universiteit voor economische studies dicht bij Galtür. Zo ontwikkelde de gemeente en concept waardoor Galtür nog aantrekkelijker zou worden voor toeristen. Hotels werden zo veranderd, dat ook mensen met huidallergiën of voedselintolerantie zonder symptomen kunnen vakantie kunnen vieren. Daarvoor gebruiken de accommodaties speciale lakens, de winkels bieden extra producten aan, de bakker heeft broodjes zonder gluten, zelfs de stofzuigers in de hotels zijn aangepast en ook op dieren letten ze in Galtür bijzonder.

Het ECARF-certificaat

Deze aanpassingen zijn nu beloond door de European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF). Dit instituut werkt vanuit Berlijn en kent certificaten toe aan bedrijven, producten en gemeentes die mensen met allergieën in hun alledaagse leven ondersteunen. Galtür is nu de eerste gemeente buiten Duitsland die zo’n certificaat heeft gehaald.

 

 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis