Foto: Tim O'Shea. Andes

Noodweer in de Andes eist zijn tol

 Tim O'Shea. AndesDe Zuid-Amerikaanse landen Peru en Bolivia kampen de laatste tijd met hevig noodweer. Vrieskou en sneeuwval in de hoge gedeeltes van het Andesgebergte hebben de afgelopen week al aan zes mensen het leven gekost en meer dan 30.000 dieren zoals schapen, lama's en alpaca's kwamen om.

Peru

In Peru is de noodtoestand uitgeroepen in tien regio's zolang de koude temperaturen blijven aanhouden. Volgens Afredo Murgueytio, hoofd van de burgerbescherming, is het het ergste noodweer van de laatste decennia in het zuiden van Peru. De kou heeft meer dan 100.000 mensen getroffen, vooral arme mensen in de hooglanden die volledig afhankelijk zijn van hun vee en de landbouwproducten, die ook verwoest zijn door de hevige sneeuwstormen.

Klimaatverandering

“De mensen die op grote hoogte leven zegen dat de impact van klimaatverandering elk jaar sterker wordt. Het klimaat wordt extremer en onvoorspelbaar. Er is meer hagel en sneeuw en er zijn meer vorstperiodes in januari en februari”, aldus Frank Boeren, adjunct-directeur en coördinator van Oxfam in Zuid-Amerika. De klimaatverandering en grotere waterschaarste (veroorzaakt door steeds latere regenseizoenen), leidden ertoe dat afgelegen gemeenschappen steeds kwetsbaarder worden voor rampen.

Oxfam

“De schapen, lama's en de waardevolle alpaca's kunnen door de langdurige sneeuwval niet grazen en sterven van de honger. Intussen wordt er elk jaar een noodtoestand uitgeroepen maar doen regionale en lokale regeringen in Peru geen moeite om het budget te verhogen voor preventie en verlaging van het rampenrisico. Oxfam en lokale partners proberen enige aanpassing aan de klimaatverandering in te voeren door het watergebruik te verminderen, huizen beter te isoleren en dieren te beschermen. In sommige gemeenschappen zijn er eveneens systemen om vroeg gewaarschuwd te worden voor naderend noodweer”, aldus Boeren.

Bron: theguardian.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?